Studerande vid Åbo Akademi bidrog i utvecklingen av svenskspråkiga Lakitutka 

By.

Ihmisiä tietokoneella / Människor vid datorn.

På tisdagen 18 juni inleddes en fyra dagars workshop för testandet av den svenskspråkiga versionen av Lakitutka. Syftet med workshopen var att med deltagarnas hjälp identifiera både tekniska och andra brister i våra svenskspråkiga tjänster. Vårt mål är att åtgärda dessa brister så att den svenskspråkiga versionen av Lakitutkas webbplats kan lanseras hösten 2024. I workshopen deltog studerande i olika skeden från både juridikens och samhällsvetenskapernas håll. Studerande är en av Lakitutkas viktigaste användargrupper, så det är viktigt för oss att involvera dem och få deras hjälp i utvecklingen av Lakitutka och Lawpol.

Workshopen bestod av tre delar. Första delen utgjordes av två timmar på Zoom där ÅA-teamet presenterade projektet och Lakitutka, delade ut instruktioner, och förklarade vilken deltagarnas roll är i utvecklingen av Lakitutka. Den andra delen av workshopen gick ut på att deltagarna på egen hand fick bekanta sig med Lakitutka på svenska genom att utföra varierande uppgifter enligt instruktion. Bland annat ombads deltagarna söka upp information om både alkohollagen och den just nu pågående kriminaliseringen av tvångsäktenskap. Dessutom instruerades deltagarna att hålla ögonen öppna för eventuella tekniska eller språkliga brister i Lakitutka. Den tredje och sista delen av workshopen bestod av ett omfattande formulär där deltagarna fick dokumentera utförandet av uppgifterna, kvaliteten på tjänsterna, och andra observationer de gjort under loppet av workshopen. På basen av svaren i formulären har ÅA-teamet sammanställt ett sammandrag av resultaten. 

Workshopen genererade resultat som på alla sätt överträffade våra förväntningar. Deltagarna tog sin roll på allvar och skrev flitigt ner både stora och små observationer. De bidrog också med ett ovärderligt 'utifrån'-perspektiv som gav oss insikt i vilket nya användares första intryck av Lakitutka är i nuläget, och hur vi kan förbättra användarvänligheten både på kort och lång sikt. Inte nog med att resultaten från workshopen anger vilka de mest akuta bristerna på Lakitutkas svenska sidor är, dvs. sådana brister som har en direkt negativ inverkan på användbarheten av plattformen, men dessutom har deltagarna flitigt noterat detaljfel och kommit med förbättringsförslag. 

En av de största bristerna i det svenskspråkiga Lakitutka är bristen på svenskspråkigt material. Detta beror delvis på att tjänsten ännu är i ett tidigt skede av utvecklingen, och en stor del av det svenskspråkiga materialet ännu inte hunnit laddas upp. Delvis beror bristen på svenskspråkigt material även på att en stor del av förvaltningens dokument inte finns på svenska. Flera dokumentkategorier skapas bara på finska och översätts aldrig till svenska, t.ex. lagmotioner och expertutlåtanden, men även inom de kategorier som bör finnas tillgängliga i lika stor utsträckning på både finska och svenska, t.ex. regeringspropositioner och utskottens betänkanden och utlåtanden, saknas en del dokument. Främjandet av tillgången till svenskspråkiga dokument och den språkliga jämställdheten har varit en viktig del av vårt arbete, och vi jobbar kontinuerligt på att hitta fungerande lösningar – både i form av att handgripligen rota igenom gamla arkiv och databaser, och att söka efter tekniska lösningar med hjälp av IT-teamet. 

Även om den svenskspråkiga versionen av Lakitutka fortfarande har många brister, både rent tekniskt och innehållsmässigt, var deltagarnas intryck av plattformen överlag mycket positivt. En överväldigande majoritet av deltagarna ansåg Lakitutka vara ett nyttigt och användbart verktyg som de kommer ha nytta av i både sina studier och framtida arbeten. 

Själva workshopen fick också överväldigande positiv feedback. Mot bakgrunden av resultaten och feedbacken finns det stor potential för liknande tillfällen i framtiden. Även för oss som ordnade workshopen var upplevelsen givande. Det var roligt att få berätta och presentera vad vi jobbat på under en lång tid och spännande att välkomna en grupp nya användare till Lakitutka. Vi är stolta över projektet och tacksamma till alla som deltog i workshopen och visade intresse för vårt arbete.

Frida Bergenwall


Svenska