,

LAWPOLista opittua

By.

Piirros, jossa on hymyilevä poika ja hehkulamppu.

Kuinka monta hallitusta Suomella on ollut? Mitkä puolueet ovat olleet milloinkin vallassa ja millä kokoonpanoilla? Miten puolueiden määrä, nimet ja lyhenteet ovat kehittyneet ajan saatossa?

Muun muassa nämä ovat kysymyksiä ja havaintoja, joihin törmäsin LAWPOL-hankkeen parissa. Hanke on antanut hyvän mahdollisuuden karaista omaa osaamista politiikan kvantitatiivisten aineistojen saralla – perehtyminen politiikan metadataan tutkimusavustajan roolissa on edesauttanut sekä omaa kehitystä että itse projektin edistymistä. Tämän kaltaista työtä voi suositella lämpimästi kaikille valtiotieteitä opiskeleville: projekti on auttanut komplementoimaan teoreettisempia opintoja sen käytännönläheisemmän komposition kautta.

LAWPOL-hanke tuottaa työntekijöilleen arvokasta tietoa myös esimerkiksi koodaamiseen, internetinfrastruktuuriin, korpuksien ja datatyökalujen hallintaan liittyen. Hanke on mitä suurimmissa määrin nykypäivää, ja siinä yhdistyvät uudet aluevaltaukset, kuten it-infra, sekä perinteisemmät politiikan tutkimuksen menetelmät ja poliittisiin instituutioihin ja aineistoihin liittyvät kysymykset.

Hanke onkin myös siinä mielessä jalo, että se takaa tutkimuksen iloa myös sen loppukäyttäjille, kuten politiikan tutkijoille ja kiinnostuneille kansalaisille. LAWPOLin lopputuote on portaali, joka on kaikkien vapaasti käytettävissä. Lainatakseni yliopiston seinällä olevaa ylevää mottoa, LAWPOL-hanke on “vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle”.

Ja vastauksena ensimmäiseen kysymykseen: Itsenäisellä Suomella on ollut 77 hallitusta. Niistä suurin osa on ollut enemmistöhallituksia, mutta mukaan on mahtunut myös vähemmistöhallituksia ja virkamieshallituksia.

Oskari Maunuksela

Kirjoittaja on toiminut tutkimusavustajana LAWPOL-hankkeessa


Svenska