Opiskelijat mukana ruotsinkielisen Lakitutkan kehittämisessä 

By.

Ihmisiä tietokoneella / Människor vid datorn.

​Tiistaina 18. kesäkuuta alkoi neljän päivän työpaja, jossa testattiin Lakitutkan ruotsinkielistä versiota. Työpajan tarkoituksena oli osallistujien avulla tunnistaa sekä teknisiä että muita puutteita ruotsinkielisissä palveluissamme. Tavoitteenamme on paikata nämä puutteet niin, että Lakitutkan ruotsinkielinen sivustoversio voitaisiin julkaista syksyllä 2024. Työpajaan osallistui opiskelijoita opiskelunsa eri vaiheissa sekä oikeustieteen että yhteiskuntatieteiden alalta. Opiskelijat ovat Lakitutkan yksi tärkeä käyttäjäryhmä, joten meille on tärkeää osallistaa heitä ja saada heidän apuaan Lakitutkan ja Lawpolin kehittämiseen.

Työpaja koostui kolmesta osasta. Ensimmäinen osa koostui kahdesta kahden tunnin etäkokouksesta, jossa ÅA-tiimi esitteli projektin ja Lakitutkan, sekä jakoi ohjeita ja selitti mikä osallistujien rooli on Lakitutkan kehittämisessä. Työpajan toisessa osassa osallistujat saivat tutustua Lakitutkaan ruotsiksi omatoimisesti suorittamalla vaihtelevia tehtäviä ohjeiden mukaan. Osallistujia pyydettiin muun muassa etsimään tietoa sekä alkoholilaista että parhaillaan käynnissä olevasta pakkoavioliittojen kriminalisoinnista. Lisäksi osallistujia ohjeistettiin pitämään silmät auki mahdollisten teknisten tai kielellisten puutteiden varalta. Työpajan kolmas ja viimeinen osa koostui laajasta lomakkeesta, johon osallistujat saivat dokumentoida tehtävien suorittamisen ja palveluiden laadun sekä muut havainnot, jotka he olivat tehneet työpajan aikana. Lomakkeiden vastausten perusteella ÅA-tiimi laati yhteenvedon tuloksista. 

Työpaja tuotti tuloksia, jotka kaikin tavoin ylittivät odotuksemme. Osallistujat ottivat roolinsa vakavasti ja kirjoittivat ahkerasti sekä suuria että pieniä havaintoja. He myös antoivat korvaamattoman ‘ulkopuolisen’ näkökulman, joka antoi meille käsityksen siitä, millainen uusien käyttäjien ensivaikutelma Lakitutkasta on tällä hetkellä, ja miten voimme parantaa käytettävyyttä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Työpajan tulokset osoittivat, mitkä ovat Lakitutkan ruotsinkielisten sivujen kiirellismmät puutteet, eli sellaiset puutteet, joilla on suora negatiivinen vaikutus alustan käytettävyyteen, mutta lisäksi osallistujat merkitsivät ahkerasti yksityiskohtaisia virheitä ja esittivät parannusehdotuksia. 

Yksi suurimmista puutteista ruotsinkielisessä Lakitutkassa on ruotsinkielisen materiaalin puute. Tämä johtuu osittain siitä, että palvelu on vielä kehityksensä alkuvaiheessa, eikä suurta osaa ruotsinkielisestä materiaalista ole vielä ehditty ladata. Ruotsinkielisen materiaalin puute johtuu osittain myös siitä, että suuri osa hallinnon asiakirjoista ei ole saatavilla ruotsiksi. Useat asiakirjakategoriat, esimerkiksi lakialoitteet ja asiantuntijalausunnot, luodaan vain suomeksi eikä niitä koskaan käännetä ruotsiksi. Toisaalta myös niissä kategorioissa, jotka pitäisi olla saatavilla yhtä suuressa määrin sekä suomeksi että ruotsiksi (esimerkiksi hallituksen esitykset ja valiokuntien mietinnöt ja lausunnot), puuttuu joitakin asiakirjoja. Ruotsinkielisten asiakirjojen saatavuuden ja kielellisen tasa-arvon edistäminen on ollut tärkeä osa työtämme, ja etsimme jatkuvasti toimivia ratkaisuja – sekä kaivamalla käsin vanhoja arkistoja ja tietokantoja, että etsimällä teknisiä ratkaisuja IT-tiimin avulla. 

Vaikka Lakitutkan ruotsinkielisessä versiossa on edelleen monia puutteita sekä teknisesti että sisällöllisesti, osallistujien vaikutelma alustasta oli kokonaisuudessaan erittäin positiivinen. Ylivoimainen enemmistö osallistujista piti Lakitutkaa hyödyllisenä ja käyttökelpoisena työkaluna, josta he hyötyvät sekä opinnoissaan että tulevissa töissään. 

Itse työpaja sai myös ylivoimaisen positiivista palautetta. Tulosten ja palautteen perusteella tulevaisuudessa on suuri potentiaali vastaaville tilaisuuksille. Myös meille, jotka järjestimme työpajan, kokemus oli antoisa. Olimme mielissämme kun saimme esitellä pitkäaikaisen työmme tuloksia, ja oli jännittävää toivottaa tervetulleeksi joukko uusia käyttäjiä Lakitutkaan. Olemme ylpeitä projektista ja kiitollisia kaikille, jotka osallistuivat työpajaan ja osoittivat kiinnostusta työtämme kohtaan.

Frida Bergenwall


Suomi