Lakitutka.fi-verkkopalvelu kokoaa lainvalmistelun eri vaiheisiin liittyvät julkiset asiakirjat yhteen paikkaan. Lakitutkan helppokäyttöinen mutta monipuolinen käyttöliittymä tarjoaa kaikille mahdollisuuden saada tietoa itselleen tärkeiden lakihankkeiden valmistelusta. Palvelusta hyötyvät myös oikeuden parissa ammatikseen toimivat: toimittajien, asianajajat ja tutkijat saavat lainvalmisteluun liittyvän informaation helposti yhdestä paikasta.
Vuonna 2020 julkaistua sivustoa on kehitetty LAWPOL:in lisäksi SILE-hankkeessa, joka pyrkii edistämään vastuullista lainsäädäntöä. SILE-hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).
Lakitutkan pariin pääset osoitteesta https://lakitutka.fi/.

Aineiston käyttö ja viittaaminen
LAWPOL-tutkimusinfrastruktuurista kerättyjen aineistojen käyttäjän on noudatettava Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeita ”Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa”.
Kun hyödynnät Lakitutkaa esimerkiksi tutkimuksessa, tulee julkaisun metodiosiossa mainita, että tutkimuksessa on käytetty LAWPOL-tutkimusinfrastruktuurin Lakitutka-palvelua.
Aineistoluetteloon tulee sisällyttää yleinen maininta siitä, että LAWPOL Lakitutkaa on käytetty aineiston keräämiseen/rajaamiseen/analysointiin. Jokaisen kerätyn asiakirjan kohdalla ei kuitenkaan tarvitse viitata erikseen tutkimusinfrastruktuuriin.
Viittaa Lakitutkaan aineistoluettelossa esimerkiksi näin:
Tutkimusaineiston keräämiseen on käytetty LAWPOL-tutkimusinfrastruktuurin Lakitutka-palvelua (https://lakitutka.fi/).
Valitse, viittaatko tekstissäsi Lakitutkaan vai Lagradarniin. Suosittelemme viittaamaan Lagradarniin, mikäli tekstisi käsittelee ruotsinkielistä sisältöä tai on kirjoitettu ruotsiksi. Voit viitata Lakitutkaan suomen- ja englanninkielisissä teksteissä sekä silloin, kun tutkimus koskee suomenkielistä aineistoa.