LAWPOL Lagradarn

Vuoden 2025 alussa julkaistu Lagradarn mahdollistaa Lakitutkan käytön myös toisella kotimaisella kielellä, ruotsiksi. Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin avustuksella käännetty palvelu tarjoaa kattavan katsauksen lainvalmisteluprosessiin ja antaa yhä useammalle mahdollisuuden seurata, miten yhteiskunnallisia päätöksiä tehdään. Lagradarn tukeekin siis lainvalmistelun demokratisoitumisen ohella ruotsinkielisten henkilöiden kielellisten oikeuksien toteutumista. 

Lagradarnin löydät osoitteesta https://lakitutka.fi/?lang=se

Lagradarnin etusivu / Lagradarns startsida.

Aineiston käyttö ja viittaaminen

LAWPOL-tutkimusinfrastruktuurista kerättyjen aineistojen käyttäjän on noudatettava Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeita ”Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa”.

Kun hyödynnät LAWPOL-tutkimusinfrastruktuuria esimerkiksi tutkimuksessa, tulee julkaisun metodiosiossa mainita, että tutkimuksessa on käytetty LAWPOL-tutkimusinfrastruktuurin Lakitutka-palvelua.

Aineistoluetteloon tulee sisällyttää yleinen maininta siitä, että LAWPOL Lakitutkaa on käytetty aineiston keräämiseen/rajaamiseen/analysointiin. Jokaisen kerätyn asiakirjan kohdalla ei kuitenkaan tarvitse viitata erikseen tutkimusinfrastruktuuriin.

Viittaa Lakitutkaan aineistoluettelossa esimerkiksi näin:

Tutkimusaineiston keräämiseen on käytetty LAWPOL-tutkimusinfrastruktuurin Lakitutka-palvelua (https://lakitutka.fi/)

Valitse, viittaatko tekstissäsi Lakitutkaan vai Lagradarniin. Lagradarniin suosittelemme viittaamaan aina, kun tekstisi koskee ruotsinkielistä sisältöä tai on kirjoitettu ruotsiksi. Lakitutkaan voit viitata suomen- ja englanninkielisissä teksteissä sekä silloin kun tutkimus koskee suomenkielistä aineistoa.

Suomi