Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin on vuoro esitellä LAWPOL-tiiminsä! 

By.

Kansainvälisen oikeuden kirjoja, folkrättsböcker.

Kuva: Åbo Akademin kuvakirjasto

LAWPOL on Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan, Eduskuntatutkimuksen keskuksen ja Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin yhteishanke. LAWPOL-tiimillämme on kaksi päätehtävää. Ensinnäkin meidän on varmistettava, että Lakitutka.fi toimii tulevaisuudessa myös ruotsiksi. Lisäksi vastaamme LAWPOL:in kansainvälistymisestä. Suomalainen lainsäädäntöprosessi ei toimi missään tyhjiössä, vaan siihen vaikuttavat sekä EU-oikeus että kansainvälinen oikeus. Toinen tehtävämme onkin yhdistää kansainvälinen aineisto LAWPOL:in.

LAWPOL-tiimin johtajana Åbo Akademissa toimii Elina Pirjatanniemi. Hän on oikeustieteen professori ja johtaa myös Åbo Akademin ihmisoikeusinstituuttia. Pirjatanniemen tehtävänä on koordinoida ÅA:n tiimin työtä ja iskeä kädet kiinni siihen, mihin tarvitaan.

Pirjatanniemi selittää usein, miten hän kirjoitti ensimmäisen akateemisen työnsä sähkökirjoituskoneella. Teemana oli ydinaseeton Pohjola, mutta jätettäköön se tässä nyt vain maininnan varaan.  Kirjoituskone mahdollisti tekstin korjaamisen ennen tekstin tulostamista paperille, mikä oli silloin lähes teknologisen kehityksen huippu. Hänellä oli kuulemma myös hienoja käsin kirjoitettuja korttihakemistoja lähteistä.

Nykyään kirjoituskoneet ja korttihakemistot ovat menneen maailman juttuja. Opiskelija, tutkija tai muun tiedonhaluinen ihminen pääsee helposti lähes rajattoman informaation lähteille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tiedonhausta olisi tullut helppoa, pikemminkin päinvastoin. Voi olla vaikea tietää, mistä etsiä tietoa. Materiaalin määrä on myös ongelma. Oleellisen seulomiseen tarvitaan hyviä työkaluja. Tässä kohtaa astuu kuvaan LAWPOL. Se auttaa suunnistamaan nopeasti kaaoksessa.

Tiimissämme on myös tutkimusassistentti Frida Bergenwall joka opiskelee kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia Åbo Akademissa. Fridan vastuualueisiin kuuluu LAWPOL:in kansainväliseen oikeuteen liittyvä sisältö ja Åbo Akademi -tiimin sisäinen viestintä.

Tutkimusassistentti Chloe Kihlman, joka on opiskellut EU- ja kansainvälistä oikeutta Maastrichtin yliopistossa, vastaa LAWPOL:in EU-oikeudellisesta kokonaisuudesta sekä Åbo Akademin tiimin ulkoisesta viestinnästä ja markkinoinnista. 

Frida ja Chloe työskentelevät myös yhdessä, tiiviissä yhteistyössä muiden tiimien kanssa, kehittääkseen ruotsinkielistä Lakitutkaa.

Elina Sagne-Ollikainen liittyy tiimiin maaliskuun puolivälissä. Hän on kansainvälisen oikeuden tohtoritutkija ihmisoikeusinstituutissa. Hän tulee olemaan joukkueemme jokapaikanhöylä ja hänellä on sormensa pelissä kaikessa, mitä tiimimme tekee.

Harva tulee ajatelleeksi, että tutkimusinfrastruktuurin kehittäminen olisi jokin ihmisoikeusteko. Väitämme kuitenkin, että asia on näin. LAWPOL tuo lainsäädäntöprosessia koskevat tiedot helpommin yleisön saataville ja tukee siten kaikkien oikeutta osallistua yhteiskuntaan. Se, jos mikä, on olennaista ihmisoikeuksien näkökulmasta. Tarjoamalla LAWPOLin saataville ruotsiksi tuemme myös kielellisiä oikeuksia, mikä sekin on tärkeää ihmisoikeusnäkökulmasta. 

Teksti: Elina Pirjatanniemi, Frida Bergenwall, Chloe Kihlman, Elina Sagne-Ollikainen 


Suomi